Lubimy warzywa i owoce

Jesień obfituje w świeże warzywa i owoce, które powinny być stałym składnikiem potraw dla dzieci. W przedszkolu poprzez różne zajęcia i zabawy     zachęcamy dzieci do zjadania tych darów jesieni. Jednym z takich zajęć było wykonanie sałatki warzywno-owocowej. Przedszkolaki  z grupy IV „Biedronki” samodzielnie ustaliły,  z jakich warzyw i owoców powstanie ich sałatka. Poznały też zasady bezpiecznego korzystania z plastikowych noży. Dzieci pamiętały, że przed wykonaniem sałatki należy dokładnie umyć ręce. Tak przygotowane chętnie zabrały się do pracy. Ponieważ każdy ma inne preferencje smakowe, przedszkolaki mogły wybrać dowolne  produkty, z których powstanie ich sałatka. Gdy dokonały wyboru, kroiły i mieszały warzywa i owoce na talerzykach. Każdy skomponował sałatkę o innym smaku, bo znalazły się w niej warzywa, które dziecko szczególnie lubi jeść. Refleksjami na temat smaku sałatek dzieliły się podczas degustacji. Dzieci były cały czas bardzo zaangażowane i radosne. A my cieszyłyśmy się, że zachęciłyśmy je do zjadania warzyw i owoców, które są źródłem witamin, tak potrzebnych do tego, by być zdrowym.

 

Innym zajęciem zachęcającym dzieci do zjadania warzyw i owoców było wykonanie soku przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Po umyciu rąk przedszkolaki pod nadzorem nauczycielki i przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa robiły dwa rodzaje soków.  Pierwszy, który miał kolor pomarańczowy, powstał z jabłek i marchewki. Drugi sok zrobiony                         z jarmużu, natki pietruszki, selera naciowego i jabłek miał kolor zielony. Dzieci z ciekawością piły oba rodzaje soków, ale zgodnie stwierdziły, że bardziej smakował im ten o pomarańczowym kolorze